En blogg om att läsa och skriva. Egna och andras texter. Allt du behöver för att skriva är en pennstump. En aldrig så liten pennstump ...
"I am writing to find out what I am thinking" Joan Didion
söndag 25 oktober 2009
Vad vill du läsa?
Om vi kan enas om en bok - att läsa samtidigt - och sedan prata om här på bloggen. Vad skulle du välja? Alla förslag är välkomna - klassiker eller nya. Svenska eller utländska författare. Jag ser fram emot förslag - så spännande att se vad det kan bli!
Jag laser just "Graman" av Gunnar Gunnarson - bok hittad (och stulen!) pa hotell pa Mallorca.
Huvudpersonen Olaf lever pa Island pa 1100talet dar allt raknas i hastar, familjer, yxor och fisk. Hitentills ar hans storsta lardom att alltid hugga fienden i huvudet, inte laret...
Den enda, men sjalvklara, forsattningen pa min forra bok "Tjuven" ar hur man skriver bocker pa kalv-skinn... Se det visste jag inte!
For ovrigt rostar jag pa att nasta bok skall bli av den nya Nobel pristagarinnan.
Herta Muller, född 1953, skriver om livet i Rumänien under Ceauseskus diktatur. Muller tillhörde en tyskspråkig minoritet som utsattes för förtryck. Hon skildrar förtrycket, men också om inställsamhet och korruption. Hon själv uttrycker att hennes författarskap skildrar "det amputerade livet i en diktatur". Muller flydde till Tyskland 1987, och är nu bosatt i Berlin.Hon fick Nobelpriset i litteratur 2009. Vi skulle t ex kunna läsa barndomsskildringen Flackland, eller Kungen bugar och dödar.
Läs mer om Herta Muller: http://www.svb.se/nyheter/herta-m%C3%BCller-%C3%A5rets-nobelpristagare-i-litteratur
Det ska bli. Jag har beställt Kungen bugar och dödar idag. Det blir lagom att langa över den till dig när jag är klar. Så kul! Då är vi fyra personer som läser Herta Muller! den 28 oktober 2009 19:03
Har nu återvänt till Mariamne. Den fick jag i tonåren och det var nog för tidigt - jag kom inte ihåg så mycket. Mycker fin bok som väcker många tankar om makt, om vilja att påverka makten och ondskan "inifrån" och om outgrundlig kärlek.
Jag tycker mycket om hennes språk. Det är verkligen som poesi på prosa. Hur tingen och språken får många betydelser, med mycket symbolik, samtidigt som de är väldigt handfasta. Hyvelspån, näsduk, nattlinne,hårstrån. Vem visste att de betydde så mycket? Intressant också tycker jag om kontrasten mellan Tyskland och Rumänien, att allt som hänt i Rumänien är "förr i tiden", troligen eftersom det är ett mindre utvecklat land, medan allt som hänt i Tyskland de senaste 70 åren är "nutid".
Jag blev ganska upprörd över den journalist på Nobelfesten som gjorde en tv-intervju och ställde frågan: du som skrivit om "Kungen", hur känns det att träffa en riktig kung. Vilken helkorkad fråga - den personen kan inte ha läst boken.
Det fanns säkert fem Herta-Müller-böcker på julafton här hos oss, så nu ska jag snart läsa min julklapp: idag hade jag inte velat träffa mig själv. Kram på er alla pennstumpare! Britta
Jag laser just "Graman" av Gunnar Gunnarson - bok hittad (och stulen!) pa hotell pa Mallorca.
SvaraRaderaHuvudpersonen Olaf lever pa Island pa 1100talet dar allt raknas i hastar, familjer, yxor och fisk. Hitentills ar hans storsta lardom att alltid hugga fienden i huvudet, inte laret...
Den enda, men sjalvklara, forsattningen pa min forra bok "Tjuven" ar hur man skriver bocker pa kalv-skinn... Se det visste jag inte!
For ovrigt rostar jag pa att nasta bok skall bli av den nya Nobel pristagarinnan.
Tack och hej!
Herta Muller, född 1953, skriver om livet i Rumänien under Ceauseskus diktatur. Muller tillhörde en tyskspråkig minoritet som utsattes för förtryck. Hon skildrar förtrycket, men också om inställsamhet och korruption. Hon själv uttrycker att hennes författarskap skildrar "det amputerade livet i en diktatur". Muller flydde till Tyskland 1987, och är nu bosatt i Berlin.Hon fick Nobelpriset i litteratur 2009.
SvaraRaderaVi skulle t ex kunna läsa barndomsskildringen Flackland, eller Kungen bugar och dödar.
Läs mer om Herta Muller:
http://www.svb.se/nyheter/herta-m%C3%BCller-%C3%A5rets-nobelpristagare-i-litteratur
http://www.dn.se/kultur-noje/jag-skrev-for-att-jag-var-radd-1.706544
http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-nobelpris-litteratur-2009-1.969811
Vad tycker du? Kommentera förslagen eller kom med nya idéer!
Jag är gärna med på en Herta! Om jag hinner, världslitteraturen tar sin tid, nu är det Don Quijote och Shakespeare....
SvaraRaderaKram
B
En, två, tre - nu kör vi!
SvaraRaderaHerta Muller, Flackland.
Hur lång tid vill ni ha på er? Ska vi sikta på att vara klara till den 1 dec?
Kerstin, Kajsa och Britta är med. Fler kan ansluta under vägen.
Jag önskar oss god läsning!
Kungen beställd!
SvaraRaderaJag är med om du skickar / tar med den :)
SvaraRaderaLäser kinesen nu, passande va
Det ska bli. Jag har beställt Kungen bugar och dödar idag. Det blir lagom att langa över den till dig när jag är klar. Så kul! Då är vi fyra personer som läser Herta Muller!
SvaraRaderaden 28 oktober 2009 19:03
Petter: Vilken "kinesen" läser du? Det kopplar inte så bra här.
SvaraRaderaAntar att det är Mankells?
SvaraRaderaHar nu återvänt till Mariamne. Den fick jag i tonåren och det var nog för tidigt - jag kom inte ihåg så mycket. Mycker fin bok som väcker många tankar om makt, om vilja att påverka makten och ondskan "inifrån" och om outgrundlig kärlek.
Kungen påbörjad! Mycket lovande tycker jag, magiskt språk om språk i essäer.
SvaraRaderaNu är Kungen läst, vad gör vi nu? Och när?
SvaraRaderaBritta
Hej! Nu skriver vi om boken - vad vi tyckte, vad vi tänkte, citat och reflektioner. Herta Müller, Kungen bugar och dödar. Varsågod - nu skriver vi.
SvaraRaderaJag tycker mycket om hennes språk. Det är verkligen som poesi på prosa. Hur tingen och språken får många betydelser, med mycket symbolik, samtidigt som de är väldigt handfasta. Hyvelspån, näsduk, nattlinne,hårstrån. Vem visste att de betydde så mycket? Intressant också tycker jag om kontrasten mellan Tyskland och Rumänien, att allt som hänt i Rumänien är "förr i tiden", troligen eftersom det är ett mindre utvecklat land, medan allt som hänt i Tyskland de senaste 70 åren är "nutid".
SvaraRaderaJag blev ganska upprörd över den journalist på Nobelfesten som gjorde en tv-intervju och ställde frågan: du som skrivit om "Kungen", hur känns det att träffa en riktig kung. Vilken helkorkad fråga - den personen kan inte ha läst boken.
Det fanns säkert fem Herta-Müller-böcker på julafton här hos oss, så nu ska jag snart läsa min julklapp: idag hade jag inte velat träffa mig själv. Kram på er alla pennstumpare!
Britta