onsdag 26 januari 2011

Pennstumpen läser: Det andra könet av Simone de Beauvoir



Vi läser samma bok - på samma gång - om du vill vara med? Dags för klassikern Det andra könet som utkom 1949. Författaren heter Simone de Beauvoir, och romanen gavs ut oavkortad på svenska först 2002 (det finns tidigare avkortade översättningar). Utgåvan 2002 är alltså oavkortad och i nyöversättning av Åsa Moberg och Adam Inczédy-Gombos. Det är den översättningen vi läser - den sträcker sig över mer än 800 sidor, det ska väl räcka ett slag. Åsa Moberg skrev dessutom en egen bok, en sorts inre dialog med Simone de Beauvoir. Den gavs ut några år senare, med titeln: Simone och jag: tankar kring Simone de Beauvoir.

Det andra könet är en bok som var banbrytande på sin tid. Jag har inte läst den och det är en anledning så god som någon att läsa den. Tycker jag. En bok som många menar har förändrat världen vill man gärna uppleva och bilda sig en uppfattning om.

Mycket finns skrivet om Simone de Beauvoir och hennes relation till Jean-Paul Sartre (filosof och existentialist). De var båda intellektuella och träffade varandra redan under studietiden. Deras relation varade hela livet, men var bitvis stormig, och utvecklades till ett "öppet förhållande". Under mellankrigstiden var paret tongivande i intellektuella franska kretsar och tog stark ställning mot borgerligheten.

Simone de Beauvoir var en författare och filosof och en tidig feminist. Hennes bakgrund var högborgerlig men familjen drabbades av konkurs under mellankrigstiden vilket måste ha varit både skrämmande och på ett högst påtagligt sätt förändrat livet och möjligheterna. Hennes skarpa blick för kvinnors utsatthet bottnar i egna erfarenheter.

Skriv en rad om du vill vara med i fältet för kommentarer. Vi har också tillgång till en Facebookgrupp där vi kan diskutera läsningen av boken. Registrera dig som "följare" på bloggen så läggs du till Facebook - det är en sluten grupp endast för medlemmar. Förutsättningen för att du ska kunna läggas till Facebookgruppen är att du själv är registrerad på Facebook (annars funkar det inte). Självklart behöver du inte gå med där för att vara med och läsa tillsammans!

Happy reading // Kerstin

4 kommentarer:

  1. Nu är vi fyra personer som har anmält intresse för att läsa Det andra könet - Britta, Olga, Anna och Kerstin. Vi välkomnar fler pennstumpare i läsekretsen - än finns det tid :-)

    SvaraRadera
  2. Egentligen ska man inte kalla denna bok för en roman. Den är ett filosofiskt verk som behandlar kvinnans roll i samhället - i samtiden och historiskt såväl som i myter och legender.

    SvaraRadera
  3. ja, det var ett tag sedan sist, då lånade jag brittas paperback, nu är det svensk nyöversättning i tegelstensformat från biblan. kära vänner, det blir ett äventyr! läser bellefleur parallellt...åter till bovoir. mycket biologi är det, känner att tiden förändrats och förstår lite bättre den negativa syn på biologiska aspekter av könsskillnader jag stött på ibland. själv är jag en "biologist" men utan värderingar åt ena eller andra hållet. mer o mer lär vi att den genetiska koden bär så mycket av vårt öde i sig,den till och med "minns" och förmedlar redan från en generation till en annan. ser detta kapitel som en intressant historielektionsrepetition, en ännu inte avslutad sådan.

    SvaraRadera
  4. Jo. Jag är nog också en sorts biologist - så tillvida att jag inte kan bortse från de biologiska skillnaderna. Men jag vill inte föregå läsningen! Återkommer i denna intressanta fråga :-)

    SvaraRadera